Aiguille du Midi, foto: S. Petovar
Matterhorn, foto: M. Renčelj
Huascaran, foto: M. Renčelj
Dolomiti, foto: M. Renčelj
Dolomiti, foto: M. Renčelj
Iskanje
NOVICE > Alpinistični odsek  
  Prijavi se!

Objavil/a: Sebastijan Petovar, ponedeljek, 19. julij 2021, ogledov: 169

ALPINISTIČNA ŠOLA AO TAM 2020/2021

Povzetek alpinisične šole.

Več v novici!

Jeseni se nas je 16 zagnanih bodočih tečajnikov z velikimi ambicijami odločilo za vpis v alpinistično šolo AO PD TAM. Čeprav je naslednji val koronske epidemije in z njo povezanih omejitev že trkal na vrata, se mu nismo dali in smo se na predstavitvenem sestanku še dobili v živo. Ker je bilo teden dni kasneje prepovedano že vse, vključno s prehajanjem med občinami, pa nam nato ni uspelo niti skupaj na turo. Ampak zagnanih alpinistov in motiviranih tečajnikov to ni ustavilo. Namesto predavanj v živo smo se pač preselili na internet in naslednjih nekaj mesecev sredine večere preživljali pred ekrani.

Žal so nam koronske omejitve odnesle tudi praktične treninge plezanja v dvorani v Rušah. Šele proti koncu zime smo se z vodjo šole, Matejem Balažicem, lahko dobili v živo in se vsaj teoretično naučili alpinistične vozle. Ker je bila telovadnica še zaprta, smo se osnovnih alpinističnih znanj poskušali naučiti kar na prostem –  samoreševanja smo se tako naučili kar na tramu pod senikom.

13. marca nam je končno uspelo prečkati vse občinske meje do Vršiča in opraviti zimski tečaj. Ves dan smo preživeli v pravih zimskih razmerah (ogromno snega, hladno in vetrovno), nočno bivakiranje pa nam je na žalost nekaterih in veselje drugih odnesla napovedana snežna nevihta. 

Spomladi smo končno lahko začeli z vadbo v Rušah in nato v zunanjih plezališčih (Buncove skale, Pruh, Kotečnik). Načrtovan velikonočni plezalni vikend nam je odnesla ponovna praznična zapora zaradi korone. Nadomestili smo ga 9. maja s plezanjem v Vipavi, kjer se nas je večina tečajnikov prvič srečala z večraztežajnimi smermi.

19. maja smo na društvu opravili teoretični del izpita, 22. maja pa v Kotečniku še praktičnega. Ker smo bili kljub izrednim razmeram tečajniki zelo pridni in motivirani, smo ga vsi, ki smo v šoli vztrajali do konca, tudi opravili. AO PD TAM je tako od letos bogatejši za 14 novih tečajnikov, ki se Sandiju, Pikiju in ostalim, ki so za nas žrtvovali svoj prosti čas, zahvaljujemo za prijaznost in potrpežljivost.
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami

Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Bran©o