Politika piškotkov

PD 1407

Spoštovani uporabnik spletišča PD TAM,

Seznaniti te moramo, da spletišče, ki ga trenutno obiskuješ uporablja »piškotke« ali po angleško »cookies« in te naprošamo, da se z njihovo uporabo strinjaš, saj ti želimo izboljšati uporabniško izkušnjo. To je bilo do sedaj samodejno, sedaj pa se moraš s tem strinjati, tako, da na dnu strani klikneš »Dovoli uporabo piškotkov«.

Spletišča uporabljajo piškotke že dolgo časa in tudi naše ni izjema. Na svojih računalnikih, tablicah in pametnih telefonih imamo shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletišč. Vendar pa z novo zakonodajo (natančneje z ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletišče. Prav ta piškotek omogoča spletišču, da ob vsakem ponovnem obisku uporabnika prepozna. Piškotki so tako pomembni za delovanje spletišč, z namenom, da se uporabnikova izkušnja izboljša.

Zakaj potrebujemo tvojo privolitev za piškotke?

Piškotki zagotavljajo uporabniku prijazno uporabniško izkušnjo. Interaktivnost med uporabnikom in spletiščem je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletišče zapomni posameznikove nastavitve in želje, uporabniku je tako ob naslednjem obisku samodejno prikazana vsebina, ki jo želi in na način, kot si jo želi prikazati.

Katere piškotke uporablja naše spletišče:

  • PRIJAVNI PIŠKOTEK: Shrani vaše prijavne podatke, da ni potrebno vsakič znova vpisovati e-naslova ter gesla
  • SEJNI PIŠKOTEK: Uporabljen za izboljšanje uporabniške izkušnje pri uporabi spletišča in prenos informacij pri uporabi obrazcev in uporabniških nastavitev.
  • MULTIMEDIJSKI PIŠKOTKI: Za prikaz interaktivne vsebine in video vsebin
  • PIŠKOTEK za pomnjenje uporabniške nastavitve za uporabo piškotkov

Sicer pa lahko nastavitve za piškotke nadziraš in spreminjaš sam(a) v tvojem spletnem brskalniku.