Zbornik AO TAM Maribor

AO 26. september, 2022 564 Špela Habulin
Zbornik AO TAM Maribor

Alpinistični odsek PD TAM Maribor v letu 2022 praznuje 60. obletnico in ob tej priložnosti smo na odseku izdali zbornik, v katerem je predstavljena kronika našega odseka ter zgodbe članov in članic.


Zbornik AO TAM Maribor

 

Alpinistični odsek PD TAM Maribor v letu 2022 praznuje 60. obletnico in ob tej priložnosti smo na odseku izdali zbornik, v katerem je predstavljena kronika našega odseka ter zgodbe članov in članic, ki so jih napisali ob tej priložnosti, nekatere med njimi pa so bile že objavljene. Posebno poglavje je namenjeno prvenstvenim smerem in odpravam v zadnjih 20. letih.

Kroniko odseka so naši člani popisali in izdali v zborniku že ob 40. obletnici, zato smo se tokrat pri snovanju kronike osredotočili zlasti na dogajanje zadnjih dvajset let, o katerih je bilo do zdaj bolj malo zbranega, zgodnejše dogajanje pa le na kratko povzemamo. Uredniški odbor smo sestavljali Marko Renčelj, Sandi Gričnik, Vesna Knuplež, Ajda Božič, Aleš Fajmut in Špela Habulin, ki smo si ustvarjanje kronike smo si razdelili po letih. Zgodbe v drugem delu je prispevalo veliko tako starejših kot mlajših članov in skupno se je nabralo kar 30 različnih prispevkov. Zbornik skupaj s kroniko tako obsega preko 250 strani z okoli 300 fotografijami.

Kot gradivo za kroniko so služili seznami vzponov, letna poročila načelnika in vodje alpinistične šole, zapisniki sestankov, zborniki Tamov alpinist, zbornik ob 40. obletnici odseka in 50. obletnici planinskega društva, pa tudi zborniki Slovenski alpinizem, ki jih za posamezna leta izdaja Komisija za alpinizem ter različni spletni viri, pa tudi ustni in pisni viri članov. Nemogoče bi bilo omeniti vse vzpone, aktivnosti in posameznike, ki so oblikovali naš odsek ter tako ali drugače prispevali k delovanju odseka. Pridobivanje podatkov in fotografij vsekakor ni preprosta naloga in zagotovo se nam je zapisala tudi kakšna napaka.

Izdaja zbornika je bila obsežen in zahteven skoraj enoletni projekt številnih članov in članic društva ter velik finančni zalogaj za odsek. Projekt so velikodušno podprli naslednji donatorji, za kar se jim iskreno zahvaljujemo: GSP-Tech d.o.o, DRILIUM, Robert Detiček s.p, GP MONT d.o.o., EK MONT d.o.o., LIBRA NEWS d.o.o. Neodvisna medijska produkcija, Trgovina Ličar, Aleš Rokavec s.p., Baumuller Dravinja d.o.o., Lumar IG d.o.o., Studio Bellé, Keramičarstvo Dalibor Žulj s.p., Občina Ruše, Sodo d.o.o., Elwe & Co. d.o.o., Janko Jerman – odvetnik, DEM d.o.o., Kavnik d.o.o., Tiskarna Lithos, Halder d.o.o., BRIMAS posredništvo, Uprint d.o.o., Miš založba.

Upamo, da nam je uspelo popisati del bogate društvene zgodovine in tradicije odseka ter pri tem ujeti ferajnovski duh, ki nas povezuje že 60 let in se hrani z iskreno ljubeznijo do gora in alpinizma, pripadnostjo požrtvovalnih posameznikov in prijateljstvi, ki so tako drugačna, kot tista dolinska.

Vabljeni k branju!

 

Špela Habulin, urednica

Iskanje

Največ ogledov

Post
1051 Špela Habulin
10. september, 2023

Tabor Ailefroide 2023

Post
639
13. maj, 2022

Paklenica 2022

Post
565 Špela Habulin
26. september, 2022

Zbornik AO TAM Maribor

Post
530 Sandi Gričnik
2. april, 2022

Poročilo letnega tečaja v Vipavi

Post
505 Luka Šijanec
16. maj, 2023

Tabor Arco 2023

Post
486 Špela Habulin
29. maj, 2023

Naj tamovski ženski tabor postane tradicija!

Post
465 Dalibor Žulj
22. junij, 2023

Ledeniški tečaj pod Johannisbergom

Post
292 Primož Plohl
30. avgust, 2022

Odprava Peru

Post
76 Aljaž Brunčko
9. marec, 2024

Ledni tabor- Ponte di Legno 7.2. - 11.2.2024